Bewegingsvrijheid / Samenwerking
17 juli 2024Bewegingsvrijheid voor de bewoners van De Lichtkring
De Lichtkring in Zwijndrecht, één van de locaties van zorgorganisatie Salios, gaat samen met Verkerk Servicesystemen aan de slag met de implementatie van door Verkerk ontwikkelde zorgtechnologie voor zogenaamde leefcirkels. Eerder werkte Swinhove Groep, één van de drie zorgorganisaties die sinds 2 april samen Salios vormen, ook al samen met Verkerk voor de implementatie van leefcirkels bij de Zwijndrechtse locatie De Lindonk.
Leefcirkels, ook wel bekend als leefcirkeltechnologie of leefcirkelbeheer, zijn concepten en systemen die worden gebruikt om de bewegingsvrijheid en de veiligheid van bewoners te bevorderen, vooral diegenen die kwetsbaar zijn of behoefte hebben aan extra zorg en ondersteuning. Deze technologieën maken gebruik van sensoren en andere apparaten om de activiteiten van bewoners te monitoren binnen een bepaald gebied of “leefcirkel”.
Martine van der Vlies, manager Vastgoed, ICT en Facilitair bij Salios: “Het nut van leefcirkels voor onze bewoners is veelzijdig. Het vergroot de autonomie doordat ze meer vrijheid en onafhankelijkheid ervaren. Binnen hun vastgestelde leefcirkels kunnen ze zich vrij bewegen zonder voortdurende directe supervisie van zorgverleners. Zelfstandig door De Lichtkring lopen, een kop koffiedrinken in het restaurant of zelfs een rondje Walburg is hierdoor mogelijk. Dit draagt bij aan het gevoel van eigenwaarde, sociale betrokkenheid zelfstandigheid. De lessen die we geleerd hebben van de eerdere invoering van leefcirkels bij onze locatie De Lindonk nemen we mee naar De Lichtkring.”
Ivo de Koning, manager Verkerk Service Systemen: “Een belangrijk voordeel van leefcirkels is de veiligheid en zekerheid die ze bieden. Voor bewoners met cognitieve problemen, dementie of andere aandoeningen die het risico op verdwalen vergroten, vormen leefcirkels een veilige omgeving. Zorgverleners worden gealarmeerd als de bewoner het afgebakende gebied verlaat, wat helpt om snel te reageren in geval van problemen en het risico op ongelukken vermindert.”
Ook voor de zorgprofessionals van Salios hebben leefcirkels voordelen. De Koning: “Allereerst zorgt het voor efficiëntere zorgverlening. Doordat zorgverleners erop kunnen vertrouwen dat zij direct een melding krijgen wanneer een bewoner zich buiten de leefcirkel bevindt, kunnen de medewerkers hun aandacht effectiever verdelen over de bewoners die op dat moment zorg nodig hebben. Ook kan de extra bewegingsvrijheid zorgen voor meer rust.”
Martine van der Vlies beaamt dit: “De leefcirkels kunnen daarnaast bijdragen aan preventie en vroegtijdige interventie. Medewerkers kunnen veranderingen in het gedrag of de bewegingen van de bewoner opmerken en hier tijdig op reageren. Dit kan de kans op complicaties verminderen en de gezondheid van de bewoner ten goede komen. Het belangrijkste is echter dat leefcirkels met zorg en respect voor de privacy en autonomie van de bewoner worden geïmplementeerd. Communicatie en overleg met bewoners, hun familie en medewerkers zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de technologie op een ethische en effectieve manier wordt ingezet om de gewenste resultaten te bereiken en het welzijn van de bewoners te bevorderen.”
Een maatschappelijke taak
Ivo de Koning: “We zien het als onze maatschappelijke taak om bij te dragen aan een bloeiende en zorgzame omgeving voor de oudere generatie. Met de voortdurende druk op de zorgsector om meer te doen met minder middelen, heeft Verkerk Service Systemen de sleutel gevonden om de uitdagingen aan te gaan: zorgtechnologie. Het integreren van geavanceerde technologieën zoals leefcirkels in het zorgproces, kan de kwaliteit van leven en zorgverlening naar een nieuw niveau tillen.”
Naar verwachting worden de leefcirkels september 2024 geïmplementeerd. Meer informatie op www.swinhovegroep.nl.